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PROPOSED DECISION

Administrative Law Judge Ed Washington, Office of Administrative Hearings, State
of California, heard this matter on December 22,2016, in Fresno, California.

Senior Staff Counsel Rory J. Coffey represented the California Public Employees'
Retirement System (CalPERS).

There was no appearance by or on behalf of respondent Patricia A. Pranger.

Evidence was received, the record was closed, and the matter was submitted for
decision on December 22, 2016.

ISSUE

Did CalPERS comply with the terms of the Public Employees' Medical and Hospital
Care Act and related regulations when it denied respondent's request to change her health
plan outside of the "open enrollment period?"

FACTUAL nNDINGS

1. CalPERS properly served respondent with the Statement of Issues and Notice
of Hearing in this matter. The hearing proceeded as a default hearing pursuant to
Government Code section 11520.

2. CalPERS is the agency charged with administering the Public Employees'
Medical and Hospital Care Act (PEMHCA), pursuant to Government Code section 22750, et
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seq. The PEMHCA authorizes and requires the CalPERS Board of Administration (Board)
to provide health benefits for state employees, dependents, and annuitants, as well as for
employees and annuitants of contracting public agencies that elect to contract with CalPERS
for health benefit coverage.

3. As of August 7,2015, respondent was enrolled in a combination CalPERS
Medicare health plan, which included Blue Shield Access Plus. A CalPERS Medicare health
plan coordinates benefits between Medicare and CalPERS to reduce participant health
premiums and provide additional coverage beyond Medicare.^ A combination plan exists
when at least one family member is enrolled in a CalPERS Medicare health plan and at least
one family member is enrolled in a CalPERS Basic health plan.^

4. By way of a letter dated August 7,2015, CalPERS informed respondent that
she and her dependents were enrolled in a combination plan that included a CalPERS plan
that would no longer provide a Medicare health plan after December 31,2015. The letter
instructed respondent to take the following action:

Option 1; If you would like to be enrolled into PERS Choice
PFO, administered by Anthem Blue Cross, no action is
needed on your part CalPERS and Anthem will work
together and enroll you and your dependents in a combination
plan January 1, 2016, with no lapse in coverage.

Option 2; If you would like to select another health plan, you
may do so during Open Enrollment, which will occur
September 14 - October 9,2015. Open Enrollment materials
will be mailed to you no later than August 24, 2015, with
instructions on how to change your plan.

(Bolding and underlining in original.)

5. On September 9,2015, CalPERS sent respondent a second letter that
contained the same advisory and instructions as the August 7, 2015 letter. Again, the letter,
specified that respondent's combination plan included a CalPERS plan that was ending and
that if she took no action she would be enrolled into PERS Choice PPO as part of her
combination plan, or she could select another plan during open enrollment.

6. On September 14, 2015, during the open enrollment period, respondent
contacted CalPERS by telephone and requested that her health plan be changed to "PERS
Choice." On that same date, CalPERS processed respondent's requested change in health

^ CalPERS Medicare Enrollment Guide (Aug. 2016), at page 53.

^ Id., at page 19.



plan enrollment with an effective date of January 1,2016, and provided her with written
confirmation by mail.

7. On October 19,2015, CalPERS received a letter from respondent requesting
that she be allowed to "revert back to [her] HMO," Blue Shield Access Plus. Respondent
explained in this letter that she "made a grave error" when she called and changed her health
plan to PERS Choice PPO, because she "neglected to understand that by picking the PPO
over an HMO ... [she's] leaving [her] husband with a 20 percent liability for his part of the
PPO." Respondent stated in this letter that she and her husband were on a limited income
and that the additional 20 percent expense would "ruin [them] financially."

8. By way of a letter dated November 17,2015, CalPERS denied respondent's
request to revert back to her previous plan due to continuity of her health care, because it was
"outside of a qualifying event or an open enrollment period." The letter specified that the
CalPERS Health Benefit Program was governed by the PEMHCA, which does not permit a
health plan change on the basis specified by respondent. The letter also noticed respondent
that she could file a grievance challenging CalPERS' decision, if she was dissatisfied with its
determination.

9. By way of a letter dated December 1,2015, respondent submitted the
following information to CalPERS:

1. I'm on Medicare, my husband isn't.
2. The previous HMO will no longer service my area.
3. I fall into a "hole," due to the above circumstances.

I was practically urged to pick PERS Choice during open
enrollment. 1 should have picked PERSCare. It offers 90%
coverage versus PERS Choice which is 80% coverage. Please
can you help me? I only want for my husband to have as much
coverage that I'm afforded.

10. By way of a letter dated February 2,2016, CalPERS informed respondent that
after performing an administrative review of her request to change her health plan outside the
annual open enrollment period due to financial hardship, her request was denied. The letter
specified that respondent could continue to pursue her appeal through the CalPERS
Administrative Hearing Process, if she had new supportive information to provide. The
letter also included the following explanation:

You made an open enrollment plan change on September 4,
2015, to enroll into PERS Choice. The only other option you
would have had was to rescind the plan change prior to January
1,2016, to remain in the health plan you had prior to the open
enrollment change. As a Medicare enrollee, you would have
had to change to a plan that coordinates with a combination plan



for Medicare and basic. The only other options to change your
health plan outside of open enrollment would be, if you had a
change of residence, or if your spouse becomes Medicare
eligible.

11. On April 1,2016, respondent submitted a letter to CalPERS in response to its
February 2,2016 letter. The response included the following statements and questions:

In the 3rd paragraph [of the February 2, 2016 letter from
CalPERS] you state I had until prior to January 1,2016 to
rescind the plan change. In the letter dated December 22,2015,
I tried to rescind the plan change well before the January 1,
2016 date. But, 1 was not allowed to remain in the same
medical coverage I previously had. Why? If the letter dated
Feb 2 states 1 was allowed to do this rescinding; why wasn't 1
allowed to change my coverage?

12. On April 15,2016, CalPERS notified respondent in writing that it had received
her letter of April 1,2016. The letter from CalPERS specified that because it had previously
addressed respondent's request through the CalPERS' Administrative Review Process, her
case was being referred for an administrative hearing.

Discussion

13. Respondent had the burden to present sufficient evidence to establish that she
should have been permitted to change her health plan outside of the open enrollment period.
The PEMHCA, in conjunction with the PEMHCA regulations, provide several bases for an
employee or annuitant to change health plans outside of the open enrollment period. (Cal.
Code Regs., tit. 2, § 599.500 et seq.) Respondent did not appear at hearing and did not
submit sufficient evidence to meet her burden. Consequently, her appeal is denied.

LEGAL CONCLUSIONS

1. Pursuant to Government Code sections 22760 and 22772, respondent is an
employee or annuitant eligible to enroll in an approved health benefit plan, in accordance
with the PEMHCA and the regulations of the Board.

2. Government Code section 22790, in pertinent, part provides that "the
provisions of the [PEMHCA] shall be administered by the Board...."

3. Government Code section 22841, subdivision (a), provides that "a transfer of
enrollment from one health benefit plan to another may be made by an employee or
annuitant at times and under conditions as may be prescribed by regulations of the Board."



4. Pursuant to California Code of Regulations, title 2, section 599.502,
subdivision (f), an enrolled employee or annuitant may change his or her enrollment, as
follows:

(1)(A) An enrolled employee or annuitant may, prior to, at the
time of, or within 60 calendar days after acquiring his or her
first eligible family member required to be enrolled, change his
or her enrollment to include all family members required to be
enrolled.

(6) An enrolled employee or aimuitant may change his or her
enrollment to include all eligible family members required to be
enrolled who are acceptable for enrollment under underwriting
standards of the carrier if at the time of such change he or she
presents a certification of such acceptability from the carrier of
the plan in which he or she is enrolled or if such change of
enrollment is made during an open enrollment period.

(Q A family member who is not enrolled because of other
group coverage or because such person is a spouse not living in
the employee's or aimuitant's household may not thereafter be
enrolled as a family member except during an open enrollment
period or pursuant to the carrier's certification of acceptability
under its underwriting standards.

(D) A family member who is a child who has attained the age of
18 and who is not enrolled may not be enrolled except upon
return from military service as provided in Section
599.502(f)(2), or pursuant to the carrier's certification of
acceptability under underwriting standards, or during an open
enrollment period.

(E) Notwithstanding any other provision of this subchapter, an
employee or annuitant enrolled for self only may enroll a
newborn or adopted child provided application for enrollment is
received within 60 calendar days of the date of birth or the date
physical custody was obtained. The coverage of a newbom or
adopted child of an employee or aimuitant enrolled for self only
begins on the date of birth or the date physical custody is
obtained and ends on the last day of that month unless an
application to enroll that child is received.

(2) An employee or annuitant may at any time change his or her
enrollment from self and family to self alone, or delete an
eligible family member who is a child who has attained the age



of 18 or enters military service. An employee or annuitant may
decrease "family member" enrollment from self and two or
more to self and one family member on or after the day on
which the last family member in excess of one:

(A) ceases to be a family member;

(B) becomes enrolled in another basic group plan; or

(C) in case of a spouse, ceases to live in his or her household or
enters military service.

(D) A spouse whose emollment is terminated on the basis of
ceasing to live in the household may not be enrolled thereafter
except during an open enrollment period or pursuant to the
carrier's certification of acceptability under its underwriting
standards.

(E) A family member who is a spouse or a child who was
deleted from an employee's or annuitant's enrollment upon
entering military service or was in military service at the time of
initial emollment or at the time he or she became a family
member may be emolled upon return from military service.

(3) Except as described in 599.506(f), when a mandatory change
of emollment results in a retroactive cancellation or deletion of

emollment and creates a difference in premium based on the
date a family member became ineligible for coverage and the
date an employee or annuitant changed his or her emollment to
delete the ineligible family member, the employer and employee
or annuitant may receive a refund. The amount of the refund
shall not exceed those excess premiums paid for a period of up
to six months prior to the date on which the action is processed
and recorded, pursuant to the employee's or annuitant's request
for retroactive cancellation or deletion of the ineligible family
member.

(4) An employee or annuitant who is not emolled, but is covered
under the Public Employees' Medical and Hospital Care Act
and this subchapter by emollment of a spouse, may emoll in the
same plan as was the spouse for self alone or self and eligible
family members within 60 calendar days after termination of the
spouse's emollment. An employee who is not emolled, but is
covered by the enrollment of a parent, may emoll in any plan
available within 60 calendar days after the termination of



coverage as a family member. An employee or annuitant who is
covered by enrollment of another under this subchapter may
enroll in the same plan for self alone or self and eligible family
members within 60 calendar days after the effective date of a
change terminating his or her enrollment.

(5) An employee who is enrolled as an annuitant and whose
status as an annuitant terminates, may enroll in the same plan
under which he or she was covered as an annuitant, in a manner
which will continue coverage.

(6)(A) An employee or annuitant who is enrolled in a plan with
a restricted geographic service area and who moves, including
all enrolled family members, or changes employment address
may, within 31 calendar days before the move and ending 60
calendar days after the move, enroll in another health benefits
plan.

(B) An employee or annuitant who is enrolled in a plan with a
restricted geographic service area and who moves, and whose
enrolled family members do not move, may, within 31 calendar
days before the move and ending 60 calendar days after the
move, enroll in another health benefits plan.

(C) An employee or annuitant who is enrolled in a plan with a
restricted geographic service area and whose enrolled family
members move, may within 31 calendar days before the move
and ending 60 calendar days after the move, enroll in another
health benefits plan.

(D) An employee or annuitant who moves into, or commences
employment within, the service area of a plan with a restricted
geographic service area may change his or her enrollment to that
plan within the period beginning 31 calendar days before and
ending 60 calendar days after the move.

(E) An employee or annuitant enrolled in a supplemental plan
who moves, other than temporarily, out of the United States as
defined in the Federal Social Security Act, may change his or
her enrollment to a plan that provides coverage outside the
United States.

(7) An employee or annuitant who is enrolled in a health
benefits plan which ceases to be an approved health benefits
plan may enroll in another plan at any time within 60 calendar



days after the date set by the Board for withdrawal of its
approval of the plan.

(8) When an employee or annuitant enrolled for self and family
dies, leaving a family member as an annuitant entitled to
enrollment in a health benefits plan, the enrollment shall
continue by enrollment of the surviving aimuitant. The family
member annuitant may change or cancel the enrollment
providing he or she does so within 60 calendar days of
notification of continuation. The effective date of the change or
cancellation shall be the first of the month following the death.

(9) For purposes of this subsection (f) and subsection (a) of this
section, a change in custody of a child, whether or not
accompanied by a change in economic dependency, at the
option of the enrolled employee or employees may be
considered to terminate or begin eligibility of the child as a
family member of the employee or employees affected by the
change in custody.

(10) An employee whose enrollment was continued under
Section 599.504(b), (c), (d), (e) or (g) may within 60 days of
return to pay status make any change in enrollment which he or
she could have made had he or she been in pay status during the
continuation.

(11) Upon a determination by the Board or the Executive
Officer that an employee or annuitant is unable to maintain a
satisfactory physician-patient or plan-employee-annuitant
relationship, the Board or Executive Officer may permit a
change of enrollment to another plan.

(12) An employee may add or delete family members under the
provisions of this section during a period of continuation of
enrollment under the provisions of Section 599.504.

. (13) Enrollment of any person in a supplemental plan may not
be changed to enrollment in a basic plan unless there is an
involuntary termination of Medicare benefits or as provided in
subdivision (f)(6)(E) of this section.

5. To receive the requested health plan change, respondent had to offer
sufficient evidence, based upon the rules and regulations of the PEMHCA, to establish that
she was entitled to the plan change she sought. Respondent did not appear at hearing and
failed to offer such evidence. Consequently, respondent's appeal is denied.



ORDER

Respondent Patricia A, Pranger's appeal of CalPERS' denial of her request to change
her health plan outside of the open enrollment period is DENIED.

DATED: January 18,2017

^•'^•DoeuSiTned by:

»Dia57747BA4F405...

ED WASHINGTON

Administrative Law Judge
Office of Administrative Hearings


